Er zijn verschillende methoden voor het opbergen van postzegels. Naast insteekboeken en insteekkaarten(/bladen), kan men bijvoorbeeld ook kiezen voor een voorgedrukt album of een blanco album. De verzameling in een album onderbrengen zorgt voor een mooie presentatie en het geeft een goed overzicht van uw verzameling.

Wanneer men kiest voor een album, zullen de zegels vast moeten worden gemaakt op de album bladen (al dan niet voorgedrukt). Er zijn verschillende opties voor het bevestigen van de zegels op dit papier.

Plakkertjes

Soms worden er plakkertjes gebruikt. Dit zijn dubbelgevouwen gomstrookjes. Een kant wordt aan de zegel bevestigd en de andere kant aan het blad. De plakkertjes kunnen de achterkant van een zegel echter beschadigen. Wanneer een zegel gestempeld is of al reeds een plakketje heeft gehad, is dit niet van groot belang. Omdat gestempelde zegels per definitie zonder gom zijn. Maar voor een postfrisse postzegel kan het zonde zijn om op de achterkant een plakkertje te zetten.

Klemstroken

Daarom zijn er ook klemstroken verkrijgbaar. Dit zijn dubbel gelaste kunststof stroken waarvan 1 strook op de achterkant een gomstrook heeft. De gegomde kant kan op het album blad worden bevestigd. Als de strook helemaal goed is gedroogd, kan de zegel tussen de twee kunststof stroken worden gezet. De zegel zit dan geklemd tussen de stroken.

  • Naast stroken met een gegomde strook, zijn er ook klemstroken met een zelfklevende achterstrook. Deze hebben als groot voordeel dat u geen water hoeft te gebruiken bij het bevestigen. De zegels kunnen dan ook meteen na het aanbrengen van een zelfklevende klemstrook worden geplaatst in tegenstelling tot klemstroken met een gegomde achterkant, waar u beter nog kunt wachten tot het zeker droog is.

  • Klemstroken zijn er in verschillende varianten en maten. Allereerst heb je klemstroken met een zwarte of transparante achtergrond. De transparante klemstroken hebben als voordeel dat het onderliggende blad eventueel nog te zien is en er geen kleur onderbreking in het blad zit. Bij het gebruik van zwarte klemstroken, steken de zegels vaak zichtbaarder af.

  • Daarnaast zijn er varianten met een glasheldere bovenstrook of een ontspiegelde bovenstrook. Afhankelijk van wat u mooi of prettig vindt kunt u dus de keuze maken qua kleur van de achtergrond en qua helderheid van de bovenstrook.

  • Verder is het handig te kijken naar het juiste formaat. Zorg dat de gehele zegel in de klemstrook past. Ook kunt u de klemstroken eventueel opmaat knippen of snijden. Om het perfect recht te snijden zijn er snijapparaten verkrijgbaar.
    Bij het opmaat maken van de klemstroken is het wel aan te raden dat u goed oplet welke kant u aanpast. Zorg dat dit de openkant is en niet de vastgelaste kant. Anders kunt u de klemstrook niet meer gebruiken.

Voordruk bladen

Veel voorgedrukte albums en albumbladen hebben al klemstroken op de plekken waar de zegels horen te zitten. Dit staat dan bij het product vermeld. Wanneer dit er niet staat of bij blanco bladen kan men altijd zelf de klemstroken aanschaffen en bevestigen. Voorgedrukte albums en albumbladen, waar aangegeven is dat er klemstroken opzitten, hebben altijd transparante klemstroken. Zodat de voordruk ook nog te zien is.

Keuze in klemstroken

Zoals hier boven al geschreven zijn er veel varianten in klemstroken. Afhankelijk van uw voorkeuren en voor elk album ze gaat gebruiken kunt u uw keuze maken.

Hieronder nog een kort overzicht van de punten waarop de klemstroken kunnen variëren:

  • Zwart of transparant
  • Glasheldere of ontspiegelde bovenstrook
  • Gegomd of zelfplakkend
  • Formaat