Met het reinigen van uw munten moet u zeer voorzichtig zijn. Allereerst moet u zich afvragen of u de munt echt moet reinigen. Het reinigen van munten kan namelijk ook zorgen voor beschadigen, misschien wel storender dan een iets minder heldere munt.
Het reinigen van de munt kan zelfs de waarde van een munt verminderen. Oudere munten, die in omloop zijn geweest, kunnen zelf een vettig laagje krijgen om de munt. Dit is een soort natuurlijke bescherming die niet schadelijk hoeft te zijn voor de munt.

Mocht u toch uw munten of bodemvondsten willen reinigen dan zullen we hier onder wat vertellen over de verschillende mogelijkheden. Houd er echter rekening mee dat altijd de gebruiksaanwijzingen van de producten leidend zijn. Lees deze dan ook goed en bij twijfel of onduidelijkheid neem contact op met de producent van het betreffende product. Er zijn drie veel gebruikte middelen voor het schoonmaken van munten:

  • vloeibare reinigers
  • trillings reinigers
  • ultrasone golven reiniger.

Vloeibare muntenreinigers

Vloeibare muntenreinigers geven vaak een chemische reactie waardoor het vuil van de munt zal gaan. Na het dompelen in de reiniger, moet er vaak worden nagespoeld, zodat de reiniger goed verwijderd word. Bij bepaalde metalen zal anders de chemische reactie door blijven gaan. Na het naspoelen, dient de munt voorzichtig te worden droog gedept met een zachte muntendoek. Om het helemaal goed droog te krijgen zonder de munt te veel te poetsen kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld een föhn. Vooral bij koperen munten kan de kleur veranderen.

Trillingsreinigers

Trillingsreinigers werken met water, dat door trillingen die het apparaat maakt het vuil van de munten zal verwijderen. Vaak kunnen deze apparaten ook worden gebruikt in combinatie met een vloeibare reiniger. Naast munten, kunnen doorgaans ook; kunstgebitten, sieraden, brillen en medailles worden gereinigd met trillingsreinigers. Na het reinigen met een trillingsapparaat moet de munt ook weer goed worden gedroogd.

Ultrasone Golven reinigers

Ultrasone golven reinigers werken ook met water. Door de ultrasone golven worden er (heel) kleine bubbeltjes gemaakt in het water. De bubbeltjes komen dan tegen de munt en reinigen op die manier van vuil en vet. Ook de ultrasone reiniger kan eventueel in combinatie met een vloeibare reiniger worden gebruikt. Naast het reinigen van munten kan het apparaat ook worden gebruikt voor het reinigen van sieraden, brillen en kunstgebitten. Voor u begint met het reinigen is het verstandig te analyseren welk metaal de munt heeft. Aan de hand daarvan kunt u gaan kijken welke aanpak het handigste is. Zeker bij een vloeibare reiniger is het belangrijk op te letten dat u een reiniger heeft die gebruikt kan worden bij het betreffende metaal.

Keuze in reinigers

Nogmaals willen we echter benadrukken dat u in de meeste gevallen de munt beter niet kunt reinigen. Mocht u dit dus toch willen (bijvoorbeeld om bij een bodemvondst de munt beter te kunnen bekijken). Raden wij aan altijd mild (zoals met een trillings- of ultrasone reiniger)en/of met een korte inwerkings tijd(zoals bij een vloeibare reiniger) te beginnen. Wilt u vuil verwijderen zonder gebruik te maken van vloeistoffen, dan kunt u de munt beter niet poetsen. In plaats daarvan kunt u voorzichtig vuil verwijderen met een klein zacht borsteltje. Bij munten als Proof of Proof-like, die vaak in verpakking worden geleverd, kunt u de munt het beste bewaren in de originele verpakking en deze dus niet openen om te reinigen.